Uverejnené Vložiť komentár

HABARKA ???

Urobme si spoločne malý prieskum, krátky prierez názvami z rôznych častí Slovenska – čo to je? Keď to spoznávate, tak budem rád ak mi napíšete ako sa takémuto “konáriku” hovorí/hovorilo u Vás. Ja to poznám ako “habarka” ale počul som aj “mutefka” či “kvedlačka”. . .

V dávnych predplastových časoch si ľudia zjednodušovali život rôznymi pomôckami a na ich výrobu využívali len prírodné materiály. Dialo sa to prirodzene, veď iné ani neboli. V prípade tejto šikovnej kuchynskej pomôcky sa naplno využil aj dizajn samotnej prírody. Okrem malých kozmetických úprav, t. j. zbavenie konárika kôry, tam nebola potrebná žiadna iná úprava. A drievko krásne slúžilo…

Občas ich zopár vyrobím, len tak pre radosť. Materiál mi zabezpečia vianočné stromčeky, ktoré končia vyhodené v pripravených ohrádkach po celom sídlisku.

Kvôli habarke som nikdy neublížil žiadnemu živému stromčeku !!! Už nepotrebné vianočné stromčeky , ktoré počas januára pozbieram mi vždy vystačia do ďalšej sezóny.

Najbližšie to môžete skúsiť aj sami. Výroba je jednoduchá, je to relax, vytvoríte si tak pamiatku na Vianoce a zároveň na stromček, ktorý vám počas sviatkov robil radosť.

A môžete mi veriť , že potom aj to jedlo pripravené pomocou vlastnoručne vyrobenej habarky bude chutiť oveľa lepšie 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *